A Miskolci VSC junior-világbajnoka, a huszonegy esztendős Sáfrány Péter június 25-én, vasárnap kiváló formában versenyezve szerezte meg Ulanbátorban pályafutásának első Grand Slam-érmét.

A judoinfo. hu információi alapján, a mongóliai városban megrendezett olimpiai kvalifikációs Grand Slam-torna zárónapján Bartha Ákos tanítványa a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes görög Celidisz ellen kezdte a küzdelmeket, s ipponnal legyőzte rutinosabb riválisát. Péter számára a második fordulóban a kanadaiak korábbi ifjúsági világbajnoka következett. Gagnon már jobban megdolgoztatta a miskolci sportolót, de a győzelem itt sem maradt el, Sáfrány vazarival nyert. A negyeddöntőben a kétszeres Európa-bajnok orosz Igolnyikov feltartóztatta versenyzőnket, de Sáfrány Péter a vigaszágon javított: az idei párizsi Grand Slam ezüstérmesét, az azeri Fatiyevet legyőzve. Következhetett a bronzmérkőzés, amelyen az oroszok korábbi Grand Slam-győztese, Lorszanov állt judósunkkal szemben. A magyar fiú nem esett kétségbe rutinosabb riválisa ellen, vazaris vezetést szerzett, s azt nem is adta ki a kezei közül, így megszerezte pályafutása első Grand Slam-érmét!

Eredmények

90 kg (27 induló):
1. Mihail Igolnyikov (orosz)
2. Jerlan Serov (kirgiz)
3. Sáfrány Péter (Miskolci VSC) és Alexis Mathieu (francia)
5. Komronsoh Usztopirijon (tadzsik)
5. Manszur Lorszanov (orosz)
7. Tóth Krisztián (MTK Budapest)
7. Murad Fatiyev (azeri)

Az IJF World Tour rövid szünet után Budapesten folytatódik, a Hungary Masters lesz az esztendő legtöbb olimpiai kvalifikációs pontot adó versenye.

Sáfrány Péter-akció
Sáfrány Péter-Ungvári Miklós
Sáfrány Péter-jobbról