Az amerikai eredetű Volley-ball (röplabda) játék 1895 elterjedt az egész világon, így európa sok országában is.

1947. áprilisában…..

1947 áprilisában, Párizsban megalakult a Nemzetközi Röplabda Szövetség /FIVB/ és még abban az évben a Magyar Röplabda Szövetség is.  A II. világháború előtt hazánkban ismeretlen volt a versenyszerű röplabdázás, a háború után azonban rövid idő alatt igen népszerű lett.  1948-ban országos felhívás – Alakítsunk röplabda csapatokat! – hatására sorra alakultak röplabda csapatok, szakosztályok a sportegyesületekben, vállalatoknál, iskolai sportkörökben pl.: Miskolcon , Ózdon, Sárospatakon, Szerencsen .

A fejlődést az is elősegítette, hogy az Országos Sporthivatal Sportvezető és Sportoktató Intézete 1949 májusában röplabda segédoktatói tanfolyamot rendezett Miskolcon, a Diósgyőri Stadionban. Miskolcon a gomba módra szaporodó csapatok között / 1951.ben már 49 szerepelt a különböző bajnokságokban/ két röplabda bázis alakult ki, rövid időn belül: a Miskolci Lokomotív /MVSC/ és a Diósgyőri Vasas /DVTK/.

MVSC

A szakosztály megalapítója és életben tartója dr. Smiák lajos, vasúti tiszt, aki több, mint  10 éven át volt a szakosztály vezetője, mindenese. Rendkívüli szervező készsége, a sportág fanatikus szeretete, fáradtságot nem ismerő, önzetlen munkája tette sikeressé a miskolci röplabdázást.

Az 1948-49-ben megalakult férfi csapat tagjai: Újhelyi Jenő, Repka Lajos, dr. Malyák Sándor, Tersztyánszki Tibor, Bodonyi László, Vadadi Sándor, Erdődy László és dr. Tolvaj Egon voltak.

1949-50-ben megnyerték az NB II-es bajnokságot és bekerültek a legmagasabb osztályba: a csapat tagjai:Ujhelyi J., Repka L., Vadadi S., Tersztyánszki T., Erdődy L., Szlovák A., Matyák S., és Kiss L.

1950-ben az Óvónőképző diákjaira építve megalakult a női csapat is. Rövid idő alatt jelentősen fejlődve szép eredményeket értek el a különböző szintű bajnokságokban és 1957-ben már az NB I-ben szerepeltek. Az alapító tagok: Molnár, Dienes, demeter, Vígh, Wolner, Keresztesi és Bednarik voltak.

A bajnokságok mellett mindkét csapat részt vett a különböző tornákon és Kupákban is. 1954-ben a férfi és női csapat megnyerte az Országos Vasutas Bajnokságot, sikerrel vendégszerepeltek Csehszlovákiában, Romániában, Lengyelországban, Albániában és Ausztriában is. A férfiak 1956-ban bekerültek a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjébe /Szabó, Vályi, Jánosi, Cservenka, Szlovák, Erdődy, cs: Gonda, Kiss, Tósa összeállításban/ , ahol a Bp. Vasastól ugyan 3:0-ra vereséget szenvedtek, ám ez is figyelemreméltó eredménynek számított : a vidéki csapatok közül először játszhattak Kupa-döntőt.

Az ötvenes-hatvanas években változó sikerrel szerepeltek a Nemzeti Bajnokságban. 1959-60-ban   mindkét  csapat az NB I-ben játszott, majd néhány évig az NB II-ben. A megfelelő utánpótlás hiánya, a budapesti egyesületek elszívó hatása következtében a férfi csapat az NB II-ből is kiesett.

A nők 1966-ban kerültek vissza az élvonalba. 1973-tól ismét az NB II következett – időnként az osztályozókra is eljutottak – de csak 1978-ban sikerült visszakerülniük az első osztályba. Ott is maradtak 1982-ig. Ezután hosszú NB II-es szakasz következett, majd 1990-től tartósan megvetették lábukat az NB I-ben. Időnként a bent maradásért küzdöttek, máskor a Szuper-ligát megjárva napjainkban is az élvonalban képviselik városunk röplabdasportját.

Az MVSC sikereinek kovácsai voltak, a már említetteken túl: Újhelyi Jenő, Szlovák Aurél, Homola György, Ducsai Géza, Novák Gyula edzők , Radicsai gyula szakosztályvezető.

Az MVSC sporttelepének a Gödörben kialakított röplabda kisstadionjában sok jó képességű röplabdázó nevelkedett, közülük többen a legmagasabb szintig, a válogatottságig jutottak.

Az egyesület jubileumi /1975/ könyve szerint a legjobbak Erdődy László, Tersztyánszki Tibor, Jánosi Ferenc, Szlovák Aurél, Vályi Béla, Nagy Jenő, Homola György, Cservenka Miklós, Egerszegi Anna, Lévai Mária, Ferenczy Aida, Sebők Éva, Kiss Irén, Kiss Margit, Szakács Éva, Jávorkuti Judit voltak. Közülük Jánosi F., Nagy J., Erdődy L., Sebők Éva és Egerszegi Anna magyar válogatott lett.

Jánosi Ferenc / Miskolci, VSC, majd Újpesti Dózsa/ tagja volt a tokiói olimpián VI. helyezést elért csapatnak. Szalainé Sebők Éva /MVSC, NIM, Vasas Izzó/ három olimpián /1972, 1976, 1980/ a negyedik, ötödik helyen végzett csapatunknak.

A 2000-es évtized eleje

Fotók: Az Észak – Magyarország, Boon arhívumából

A történeti áttekintés Varga Lajos ” A Mskolci Vasutas Sport Club története  1911-2004 ” című könyvéből készült.