Kezdőlap arrow Híreink  
2018. január 20.
MVSC - Híreink
Szűrő     Rendezés     # 
Cím Találatok
Röplabda: Vasutas ászok Veszprémben 323
Röplabda: egyetemi napok, dupla meccses hét vége 306
Röplabda: zsinórban a hatodik vereség 332
Röplabda: Lesz-e siker öt vereség után? 338
Röplabda: Sorsoltak a röplabda Magyar Kupában 311
Thai box: FNH Muay liga és K1 gála 339
MVSC: Újabb olimpiai érmes látogatott Miskolcra 324
Thai box: K1 OB beszámoló 316
Röplabda: Újpesten is kikapott az MVSC 336
Röplabda: Három vereség után javítanának 315
Röplabda: MVSC: váratlan kiesés, váratlan vereség 329
Röplabda: MVSC: előbb a BSE, majd a B.csaba 331
Röplabda: Órási csata, remek meccs, 1 pont az MVSC-nek 332
Fekvenyomó: Mészáros László: jótékony győzelem 327
Röplabda: Először kapott ki a Vasút 305
Röplabda: jól ment a hajrákban 308
Röplabda: fegyelmezett játék kell a negyedikhez 308
Röplabda: Sok matekkal, újabb siker 310
Röplabda: Három szettes lett az első idegenbelijük 296
Röplabda: dupla meccses hétvége 319
Judo: Ne legyen több sérülés 309
Röplabda: Könnyed játék, magabiztos siker 323
Röplabda: Albrecht-MVSC-MISI: Erős lesz a mezőny 311
Röplabda: Az Albrecht-MVSC-MISI 2012/2013-as kerete 310
Röplabda: Az Albrecht-MVSC-MISI sorsolása 308
Labdarúgás: Csupán egy döntetlen született 335
MVSC: Illyés Miklós az olimpia kitüntetettjei között 326
Röplabda: Megnyerte az MVSC az emléktornát 330
Judo: Edzés időpontok 350
Röplabda: Albrecht-MVSC-MISI - Csabán tornáznak a zöld-fehérek 312
London 2012 - Illyés Miklós: Van öröm, de ez nem felhőtlen 332
Röplabda: Nem érezték meg az edző hiányát 297
Az én olimpiám: Illyés Miklós - "Remélem, lesz még érmes versenyzőnk!" 369
Kajak-kenu: Magyar Bajnoki címmel és érmekkel tért haza. 360
Az én olimpiám: Illyés Miklós - "Remélem, lesz még érmes versenyzőnk!" 351
Röplabda: A Népkertben futnak, a Kubikban pedig labdáznak 336
Judo: Köteles és Bartha bronzérmes Pakson 330
Nekrológ 453
Thai-box: Az MVSC sikerei a Thai box Magyar Bajnoki Döntőn 403
Judo: Németországban jártak a vasutasok 404
Labdarúgás: Utánpótlás csapatai erdélyi focitornán 446
Kajak-Kenu: Országos Diák Olimpia (Velence) 06/9-10 498
Judo: Nagy tervekkel folytathatja az MVSC-MVSI 359
Kajak-kenu: Magyar Bajnokság 516
Röplabda: Vasút: a felsőház aljánál 386
Röplabda: Kovács Edina a válogatottban 490
Röplabda: Hatodikok lettek a lányok 399
MVSC: A jegenyék a jövőt szimbolizálják 339
Röplabda: A "húsvéti" torna jól szolgálta a felkészülést 391
Röplabda: Megkésett Húsvét az Albrechtnél 394
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>
Eredmények 251 - 300 / 579
 • Kajak-kenu  ( 3 elem )

  KAJAK - KENU

  A vízi élet Miskolcon már az első világháború után megkezdődött, nagyobbrészt ekkor épültek fel a Sajóparton azok a csónakházak, amelyek hosszú ideig sportcélokat szolgáltak. A palotaszálló felépítése után a Hámori – tavon évente rendeztek csónak és szandolinverseny-eket, amelyeken a miskolciak mellet a vasgyári sportolók is részt vettek. Az 1930 – as évektől kezdve mind többen ismerik fel a vízi élet szépségeit és a hétvégi felüdülésüket a Sajón, keresik. Egymás után épülnek fel a magánosok víkendházai és csónakházai is. A vízi életet kedvelő, de kevésbé tehetős emberek egyesületekbe tömörülnek. Néhány éven belül felépül a Miskolci Atléta Kör, a Honvéd Tiszti Klub, majd 1934 – ben a Miskolci VSC és a Joghallgatók SE csónakháza.

  A Sajó vize nem mindig folydogált ilyen piszkosan. Amikor még a horgászok, evező-sök és fürdőzök paradicsoma volt, 1930 – ban a műhelyi dolgozók és az akkori műhelyfőnök kezdeményezésére elkezdték a Sajóparti vasutas vízitelep kialakítását. Ebben részt vettek a tanműhely és az idősebb dolgozók. Ez tehát műhelyi kezdeményezés volt, melynek voltak alapító tagjai is, akik már 1930 – óta eveztek a Sajón. 1931 – ben ünnepélyes megnyítás volt nagy tömeggel, ekkor csináltatta a város az oda vezető utat, szerepelt a dalárda és a színjátszó csoport is.

  Az MVSC evezős szakosztályának megalakulását az évkönyvek és megemlékezések 1934 – es évekre teszik. Az evezős szakosztály hivatalosan csak ekkor alakulhatott meg, mivel a versenyszerű evezést csak a véglegesen elkészült csónakház és technikai berende-zések tették lehetővé. A vasutas sportolók már korábban felfedezték a Miskolc melletti Sajó nagyszerű természet adta lehetőségeit a vízi sport űzésére.

  Lampionos csónakfelvonulás nyitotta meg, illetve zárta be a vízi szezont. Vízi vasárnapokat tartottak családias összejövetellel, felvonulásokkal és versenyekkel.

  A sajóparti csónakház végleges és ünnepélyes átadása csak 1935. július havában történt meg, bár mint már említettük, a felépítése előző évben befejeződött. A csónakház országos viszonylatban egyik legszebb sportlétesítmény volt, 80 csónak tárolására alkalmas külön egyes-ületi étkezőhelyiséggel, továbbá tágas, kényelmes terasszal. Az MVSC ebben az időben már olyan helyzetben volt, hogy az Aggteleki Cseppkőbarlang számára egy 10 szemé-lyes csónakot adományozott. Az MVSC evezős szakosztályának hatalmas taglétszáma volt ebben az időben 1938 – ban 165 fő, 1939 – 40 – ben 198 fő volt.

  A kanyargó Sajó sima tükrét az 1938 – 39 – es években már 120 – 150 csónak fodrozta. Rohamosan teret hódított a csónakoknak különböző válfaja, az egytollú lapáttal meghajthatók közé tartozik a ladik és a gördülő üléses regatta; a kéttollú lapáttal meghajthatók közé tartozik a szandolin. A kezdeti időkben a vízi sportot kedvelők csak szórakozásra hasz-nálják fel a csónakjaikat, rendszeres testedzésre még nem. Az akkor ismert hajótípusokkal esetenként még versenyeket is rendeztek. Az evezés testet – lelket üdítő sportja, a vasutas sportegyesület tagjai között mind nagyobb közkedveltségnek örvendett. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a körülmény, hogy a sportegyesület csónakháza szűknek bizonyult. A vasutas evezősport történetében kiemelkedett 1942 – ben a miskolciak 10 napos csónaktúrája, 8 csó-nakkal, 10 résztvevővel, Miskolcról Sárospatakra a Sajón, Tiszán és Bodrogon át, valamint a Miskolc – Bódvai túra 6 csónakkal és 6 résztvevővel.

  Bombatalálat érte a második világháború folyamán a sajóparti csónakházat. Az a létesítmény tehát, amelyet még 1930 – ban kezdtek el építeni a dolgozók és ahol annyi kultúr – előadás, vasutas dalárda és színjátszó csoport szerepelt, ahol minden tavasszal és ősszel lampionos csónakfelvonulást tartottak megnyitva és bezárva, a víziszezont, ahol a családias „vízi vasár-napok” lezajlottak, ismét elnéptelenedett és a bombatalálat következtében csaknem tönkrement, de a vasutas dolgozók kivették részüket az újjáépítésből:

  Ha csökkentett befogadóképességgel is, de üzemképessé tették a vízi sport vasutas felleg várát. Az MVSC, hogy felélénkítse a vízi sportot, 1948 – ban létrehozta a kajak szak-osztályt. Az első két esztendő ismerkedéssel telt el ebben a számukra új sportágban. A szak-osztály vezetését és edzését röviddel később Jencsel József vette át és az OTSB – től kapott néhány hajóval 1950 – ben megindulhatott a szervezett munka.

  Tért hódít a kajak – kenu. A régi evezős sport már a múlté. Azt az irányt, amelyben a szak-osztály most is halad, az 1948. esztendő szabta meg. A sporthatóságok lehetővé tették, hogy a szakosztály sportolói kajak –kenu szakoktatást kapjanak. Ennek tudható be, hogy az elkövet-kezett esztendőkben a kajak – kenu hódított magának mind jobban teret, és kiszorí-totta a regattát és szandolint. Így tehát az MVSC vízisport szakosztálya 1948 – ban evezésről a kajakra tért át. Az első 2 év a sportággal való ismerkedéssel telt el. A Miskolcon életre hívott szak-osztályok fejlesztés mind jobban megérlelte a vezetőkben egy országos vidéki kajak – kenu verseny megrendezésének gondolatát. 1950 – ben megrendezésre került Lillafüreden az első országos vidéki verseny. Itt kb.: 450 fő mérte össze az erejét.

  A szakosztály fiatal tagjai 1950 – től saját költségen minden évben edzőtábort rendeztek a Tiszán 2 heti időtartammal. A bajnokságok lebonyolítása előtt történt ez a felkészülés érdekében. A kitartó munka első gyümölcsei már 1952 – ben mutatkoztak. Számos egyesületi verseny mellett megnyerték a SZOT bajnokságot rövid- és hosszú távon, 1953 – ban megnyerték a magyar bajnokságot férfi kajak négyes ifjúsági 3000 méteres számban is, amelyről a Népsport bevezetőül nagy betűkkel így adott hírt: „ Az idény legszebb és legizgalmasabb versenyét az MVSC csapata nyerte kajak négyes férfi ifjúsági 3000 méteres távon. A bajnokcsapat tagjai: Halmos László, Rusznyák Gyula, Laboda Sándor és Oprável István.” A későbbiek folyamán a felnőtt számokban is igen jó szereplések követ-keztek. Sajnos 1956 – ban érthetetlenül a jól és eredményesen működő szakosztály működését szüneteltették. Egy olyan szakosztály élete szűnt meg, melynek válogatott keret tagjai is voltak. Ezek kénytelenek voltak átigazolásukat kérni a Lenin Kohászati Művekhez.

  1959 – ben a szakosztály néhány régi tagja az MVSC – nél kieszközölte, hogy a szak-osztály újból megkezdhesse működését. Ekkor már úgy az egyesület vezetősége, mint a tár-sadalmi szervek támogatják nagy mértékben a kajak szakosztály munkáját. Az 1960 – as esztendő azért lesz emlékezetes számukra, mert ettől az időtől kezdve a vasutas sportkör egyik szak-osztályaként támogatást kapnak a sportkör vezetőségétől, s egyre jobban fejlődik sport-életünk.Bátran elmondhatjuk, hogy az MVSC fiatal kajak versenyzői méltó vetélytársai lettek a megye legjobbjainak… Az MVSC kajak szakosztálya újjáéledt és igen mostoha körülmé-nyek között láttak hozzá a munkához. Anyagi támogatás nélkül szervezték meg kedvenc spor-táguk szakosztályát és azonnal hozzáláttak a tönkrement hajók rendbe hozá-sához. 1963 – ban magyar ifjúsági bajnokságot nyert a kajak négyes. Ez idő alatt fejlődött a szak-osztály „B” ka-tegóriás szakosztállyá, ez alatt készült el társadalmi munkában a tanmedence, melyben a szak-osztály tagjai vettek részt. A Csorba – tavon ezen időszakban készült el az új hajótároló, majd később a szociális létesítmény is. Volt olyan év, hogy hat válogatott versenyző is volt.


  A selyemréti általános iskola tornatermében tartották 1966 – ban az MVSC kajakosai alapozó edzéseiket. A tornateremben negyven fiú és három leány gimnasztikázik. Megvannak a reális lehetőségek, hogy a szakosztály az évek óta tartó gyenge szereplések után felküzdje magát az élvonalba.

  Sajópart helyett a Csorba – tónál Az évek múltán és az iparosodás fejlődésével a Sajó víze egyre alkalmatlanabb lett és ezzel egyre fogytak a remények is, hogy az annyi kedves műhelyi találkozó és sportélet színhelye – amely egyben a kulturális családias összejöve-teleket is jelentette – eredeti rendeltetésének megfelelően tovább fejlődött. A Járműjavító Üzem dolgozói számára 1966 – tól a hétvégi pihenő ma már a nyéki István – tónál lévő üdülő, itt azonban a horgászaton kívül a vízi élet a tó mélysége miatt korlátozott. Az MVSC kaja-kosai, kenusai a Miskolchoz közeli Csorba – tónál kezdtek vízitelepet építeni. A hajótárolók, az öltözök, a klubszoba, valamint a hajóépítő műhely 1969 – ben teljesen elkészült. A MÁV Gépállomás KISZ - esei vállalták, hogy társadalmi munkában elkészítik a kerítést és a kaput.

  Slalom és tanmedence. (sikeres évtized.) 1970. év elején az MVSC sporttelepen – jubileumi vállalásként – társadalmi munkában elkészült a kajak – kenu szakosztály tanmedencéje. A tanmedence 12 üléses. 1972 – ben nyert ifjúsági bajnokságot és lett ifjúsági válogatótt Borsos Iván versenyző.

  A hetvenes évek elején került át a vadvízi kenu sportból Hajdú Gyula kenus a szakosztályhoz, és már akkor sejteni lehetett, hogy nagy eredményekre képes versenyző lehet belőle. Céltudatos, kemény munkát végzett már akkor is

  1972 – 1975 között a kajak – kenu szakosztály létszáma 50 fő körül mozog. 1972 – ben Kassán szerepelnek és meglepő győzelmet aratnak. Ugyanennek az évnek a nyarán a Csorba – tónál a Kajak – Kenu Szövetség „D” típusú minősítő versenyt rendezett, ahol 14 egyesület sportolói színvonalas versenyt vívtak.

  1972 – től különböző korcsoportokban magyar-, megyei bajnokságokon nyertek arany érmeket az MVSC szakosztályának tagjai. Csak 1972 - ben 16 megyei bajnokot avattak. Ebben az évben feltűnik egy „Slalom” szakosztály is, de 1973 – ban találkozunk a szakosztályok között utoljára velük 25 fő létszámmal. A Csorba – telepi csónaktároló 170 csónak befogadására volt alkalmas. A kajak – kenu ebben az időben az MVSC legnépszerűbb szakosztálya, létszámuk 1973 – 74 – ben elérte a 200 tagot, amely megközelíti az MVSC összlétszámának egyötödét .

  Az 1980 – tól napjainkig terjedő időszakban kisebb – nagyobb sikerekkel, de létezik szakosztályunk. Jelenlegi törekvésünk egy biztos alapokon nyugvó szakosztály megteremtése. Jelenleg egy családias, jó szellemű kis csapat alkotja az M.V.S.C. kajak – kenu szakosztályát.                                                                                                 

                                                                                                         Készítette: Majoros Sándor

 • Röplabda adatlapok  ( 17 elem )
 • Őő  ( 2 elem )
Copyright MVSC - JOOMLA - Created by CKISS