Az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó Abu-Dzabi adott otthont a judo világbajnokságnak, amelyen szerepelt Sáfrány Péter is. A Miskolci VSC judósa három mérkőzést vívott: legyőzte az üzbég világbajnok Bobonovot, de a nyolcaddöntőben veszített grúz riválisával szemben, így éremért már nem küzdhetett. A Boon cikke.

„A föderáció hét emírségből áll és ezeket az emírek irányítják – kezdte a huszonkét esztendős kiválóság, majd hozzátette: – Közülük választás után kerül a szövetségi állam élére az államfő és a miniszterelnök. Az iszlám a hivatalos vallás, az arab pedig a hivatalos nyelv. Az emírségek kőolaj- és földgázkészletei a világ legnagyobbjai közé tartoznak.”

Sáfrány Péter ezután saját élményeiről mesélt: „Nem fáztunk, nappal ugyanis negyvennégy-negyvenöt fokot mutatott a hőmérő, amelynek higanyszála naplemente után is bőven meghaladta a harmincat. Aki a hotelben megszomjazott és mondjuk sört akart inni, akkor forintban számolva nyolcezret kellett leszurkolnia, hiszen köztudott, hogy az alkoholfogyasztást alapvetően tiltja az iszlám vallás. A vébén mindenféle szuvenírt árultak, egy emblémás póló tizenötezret kóstált. Párszor csatangoltam a városállamban, ahol sok magyarral találkoztam és igazán örültem, amikor rám köszöntek.”

„Mellesleg ritkán hagytam el a hotelt, de amikor ezt tettem, taxit hívtam és ötven perces karikázással kivitettem magam a tengerpartra, a fuvar mindössze négyezer forintomba került. Fürödtem a harmincöt fokos Perzsa-öbölben, ez a pancsolás örökre szóló élményt jelentett nekem. Jártam Zájed sejk mecsetében, ezt a kihagyhatatlan látnivalót sem felejtem el soha: az egy órás sétám során, ahogyan itthon mondjuk, leesett az állam. Az étkezéstől féltem, mert erre kényes a gyomrom, szerencsére egy rossz szavam sem lehetett: ízlettek a krémlevesek, a zöldségek, finom volt a bárány-, a csirke- és a marhahús, a választékot pedig többféle hal tette teljessé. Köretnek burgonyát, rizst és tésztát kínáltak, ezeket is kitűnően készítették el. Szóval remekül éreztem magam a turista-paradicsomban, és ha lehetőségem lesz rá, biztosan visszatérek majd oda.”

A nagy mecset

Zájed bin Szultán Ál Nahján sejk mecsete a nyolcadik legnagyobb a világon, nevét az emír-elnökről kapta. A mecsetet ötvennégy, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti. Az épület mind a négy sarkába minaretet építettek, ezek száztizenöt méter magasak. Az imaház egyszerre negyvenezer hívőt fogadhat, a fő imacsarnokban pedig kilencezren férnek el. Ott található a világ legnagyobb szőnyege, amelyet Ali Háliki tervezett és ötezerhétszáz négyzetméteres, harmincöt tonna gyapjúból és tizenkét tonna pamutból helyben varták össze. A mecsetben látható a földkerekség szintén legnagyobb, tíz méter átmérőjű csillárja.

Forrás: https://www.judoinfo.hu/index.php/homepage/hazai/22467-meregdraga-a-szuvenir-de-nagyon-olcso-a-taxi